Szałwia pospolita© Kurt Stueberlicencja: GNU FDL

Szałwia lekarstwem na alkoholizm?

27 lipca 2007, 10:17

Włoscy naukowcy z Narodowego Komitetu Badań Naukowych w Cagliari prowadzą intensywne eksperymenty z wykorzystaniem szałwii czerwonokorzeniowej, zwanej też szałwią chińską (Salvia miltiorrhiza). Na bazie wyciągów z tej rośliny ma zostać opracowane lekarstwo zmniejszające pociąg do alkoholu u osób, które go nadużywają.



Ograniczanie telewizji i ruch zwiększają liczebność plemników

5 lutego 2013, 11:14

Zdrowi młodzi mężczyźni spędzający przed telewizorem ponad 20 godzin tygodniowo mają niemal o połowę mniej plemników niż mężczyźni, którzy prawie nie spędzają w ten sposób czasu.


Pingwiny nie mogą poczuć smaku ryby

17 lutego 2015, 11:49

Pingwiny wyczuwają jedynie kwaśny i słony smak.


Świadomość uwieczniona

13 listopada 2009, 12:18

Naukowcy znaleźli mózgową sygnaturę świadomości. Nie zależy ona od intensywności, synchronizacji ani czasu trwania aktywności nerwowej. Akademicy z Princeton zauważyli, że jeśli postrzegamy jakiś obraz świadomie, za każdym razem wzorzec aktywności jest taki sam. Jeśli obraz jest przetwarzany na poziomie nieświadomości, pobudzenie jest inne.


Ruch zmienia wszystko

13 czerwca 2018, 10:09

Naukowcy z Uniwersytetu Zachodniego Ontario (UZO) potwierdzili rzadki przypadek niewidomej kobiety, zdolnej do postrzegania poruszających się obiektów. Zespół Jody Culham przeprowadził najobszerniejsze jak dotąd analizy i mapowanie mózgu 48-letniej Szkotki Mileny Canning.


Paliwo z atmosferycznego CO2?

27 marca 2013, 11:20

Odkrycie dokonane na University of Georgia daje nadzieję na zamianę atmosferycznego dwutlenku węgla w biopaliwo. Takie rozwiązanie pozwoliłoby na zredukowanie ilości CO2 w atmosferze i jednoczesne uzyskanie nośnika energii.


Mechanizm działania mleka macicznego

5 maja 2015, 11:59

Przed ustanowieniem krążenia pępowinowego przez 11 pierwszych tygodni ciąży za odżywianie zarodka odpowiada mleko maciczne z gruczołów macicznych. By stwierdzić, jak glikogen i inne substancje są transportowane do embrionu i łożyska, John Aplin z Uniwersytetu w Manchesterze badał tkanki przekazane przez pacjentki.


Uwięziony smak wódki

9 czerwca 2010, 08:53

Choć wydawałoby się, że wódka właściwie nie ma smaku, a osoba przedkładająca jeden, zazwyczaj droższy, gatunek tego alkoholu nad inne jest snobem, to nieprawda. Wódki różnią się smakiem przez różną zawartość wodzianu etanolu.


Naturalny sposób na białe pszenne ciasto

8 listopada 2018, 05:10

Przechowywane pszenne ciasto podlega brązowieniu enzymatycznemu, przez co upieczone ciastka czy tarty nie wyglądają już tak apetycznie. Naukowcy wynaleźli jednak sposób, by w naturalny sposób zapobiec temu procesowi: wystarczy sięgnąć po białe wino i sok z cytryny. Koniecznie w połączeniu.


Co rozwija gimnastyka mózgu?

28 października 2013, 13:37

Trening mózgu wzmacnia pamięć roboczą, ale nie inteligencję płynną, czyli zdolność dostrzegania złożonych relacji i rozwiązywania problemów (ang. fluid intelligence) - twierdzą naukowcy z Georgia Tech.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy